Сайт на Ася Пенчева

Още един поглед

Прессъобщение щеше да развали дослука с дипломацията…

Заради една думичка завчера щеше да се заформи такъв дипломатически скандал, че нито един историк нямаше да му намери аналог в 130-годишната история на българо-руските отношения.

За какво става въпрос изобщо – в едно прессъобщение някой /допускам, че авторът му не би могъл!/, да речем секретарка или някой друг, написал, че БИВШИЯТ генерален консул  на Руската Федерация ще получи званието „Почетен член“ на Русенския университет. Никой от редакцията на „Утро“ не беше чувал уважаемият дипломат да е с изтекъл мандат. Кога пристигна Торшин, кога си отива, кой го сменя, какво става… А ние не знаем – ужас!

Веднага звъннах в консулството, където любезна служителка на чист руски език  десетократно обясни, че генконсулът им се казва Торшин, Михал Петрович. Лично аз не престанах да питам дали става дума за същия човек, ще бъде ли той в университета и ще получи ли това високо признание за работата си. Тя обаче продължаваше все така настоятелно и невъзмутимо да ми говори на руски, че името на генконсула е Торшин, Михал Петрович и с кратки „ДА“ потвърди всички въпроси около званията му. Дори отрече скоро да си е купувал билет за влака към Москва.

А кажете сега на кого да вярваме – на прессъобщението от авторитетна  институция като Русенския университет или на служителката, която би трябвало да знае името на началника си…Ами ако го бяхме анонсирали като БИВШ?

Е така стават белите! :)

Етикети:,

Posted in Ново 14 years, 9 months ago at 20:13.

3 comments

3 Replies

  1. Всъщност мисля, че са спасени не само крехките и капризни напоследък българо-руските отношения, а нещо много повече. Тази думичка, макар и мъничка, макар и почти незабележима и вторачена в миналото, като нищо можеше да се окаже равносилна на разстрела в Сараево в началото на миналия век, след който тръгна Първата световна. Защото един подобен скандал, предизвикан от завеяна машинописка или влюбена секретарка /и аз не вярвам подписалият се като автор да твърди подобно нещо/ почти сигурно щеше да бъде достатъчен повод Червената армия да нападне НАТО. И без това има да си връща и за прозападните напъни на Украйна, и за номерата в Грузия, за вечно врашдебната Полша, за изтърваната Прибалтика, за разните му Южни, Северни и прочее потоци, по които НАТО все нещо мърмори и т.н., и т.н.
    Но докато досега всички са се отнасяли към Русия все пак с известно уважение, за пръв път на сцената излиза обида и то от унизителните, болезнените и непростимите. Кой е бивш, бе?! Дядо Иван сега ще ви каже на вас! :)

  2. То и в дипломацията, както и в други професии, май няма БИВШИ :P

  3. Майкъл Джексън ли имаш предвид? А, чакай, то неговото не беше професия, а раса :)


Вашия коментар