Сайт на Ася Пенчева

Още един поглед

Киселините в стомаха са симптом на ГЕРБ

Д-р Красимир Гайтанджиев е роден в Русе на 17 март 1959 г. Завършил е медицина във ВМИ-Плевен и е специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диететика. Той е единственият диетолог за Русенска област и е началник на Трето вътрешно отделение на МБАЛ-Русе.
Д-р Гайтанджиев преглежда безплатно всеки първи вторник на месеца след преварително записване на пациенти на тел. 082/887 300. Д-р Гайтанджиев

- Д-р Гайтанджиев, очаквахте ли такъв интерес към безплатните прегледи и успяхте ли да запишете всички желаещи пациенти?
- Трябва да призная, че това беше изненадващо и за мен. Само за два дни всички часове за този и следващия месец бяха заети и дори се стигна до конфликтни ситуации със секретарката ми. Хората си мислеха, че вероятно има нещо скрито, нещо запазено, но не – всички са нуждаещи се от преглед при специалист хора. Отделно, че това ще им бъде абсолютно безплатно. Системата на здравеопазването направи така, че да затруднява достъпа до специалисти. Лично аз не съм привърженик на онези приказки, че в Западна Европа или САЩ се чака поне три-шест месеца за специализиран преглед. Да, така е там, но тук има достатъчно много специалисти, а и населението е намаляло с повече от милион. При нас този принцип не е приложим.
Крайно време е болницата да се отвори към хората от Русе и съседните области, за да видят те, че разполагаме както със специалисти, така и с най-съвременна техника. Ще покажем, че макар да не сме университетски център, работим по световни стандарти.
- Вашето Трето вътрешно отделение никога не е страдало от липса на пациенти, нали?
- Липса?! Та ние сме вечно препълнени и претрупани от работа. Това се получава, тъй като работим с много разнообразни вътрешни болести. Въпреки всичко ще покажем на хората, че можем да им помогнем.
- Вероятно имате някакви очаквания за вида заболявания, които ще срещнете в кабинета за безплатни прегледи. Какви са те?
- Най-масовите заболявания са на стомашно-чревния тракт, т.е. стомах, тънки черва, дебело черво.
Алкохолната злоупотреба в България, която се разви с бурни темпове в годините на демокрацията, не очаквам да е най-масова. Все пак да уточним, че и тази алкохолна болест претърпя промени. В началото, когато процъфтяваше производството на фалшив алкохол, хората страдаха точно от ментетата. Пиеха малко, но некачествено. Сега се промениха нещата и пият качествени питиета, но в големи количества. Не говоря за най-скъпите бутилки, а за това, че дори малките фабрики се научиха да спазват правила в производството и направиха твърдите напитки по-безопасни като съдържание. От количеството никой не може да опази пиячите.
- Кое заболяване можете да определите като социално значимо, извън алкохолните зависимости?
- Абревиатурата му е ГЕРБ, но няма нищо общо с политическата партия, управляваща в момента. Това е термин, който се наложи в гастроентерологията преди повече от 10 години, когато никой нямаше и идея, че ще се появи в България такава партия. Правя тези уточнения, за да няма някаква спекулация на друга, освен медицинската, основа.
Гастроезофагеалната рефлуксна болест /ГЕРБ/ е социално значима, тъй като стресът и нарушенията в психо-емоционалната сфера са водещи.
- Какво представлява?
- Тази болест се изразява в много области, но дразни ежедневно хората и им пречи да изпълняват преките си трудови ангажименти. Става дума за киселини, парене зад гръдната кост, оригване, подуване на стомаха и изобщо голям дискомфорт.
На всички такива пациенти ще направим нужните изследвания, за да знаем каква е болестта им и ще лекуваме по правилата. Медицината на 21 век е медицина на доказателствата. Затова, за да знаеш какво лекуваш, първо трябва да го видиш. Разсъждения и реплики от типа „струва ми се“, „вероятно става дума за…“ и т.н. са недопустими.
Въпреки че думата „киселини“ често се използва за описване на различни оплаквания от страна на храносмилателната система, от медицинска гледна точка това е симптом на ГЕРБ. При това състояние има рефлукс или връщане на киселина от стомаха в хранопровода. Киселините се усещат като грубо парещо чувство в гърдите или точно под шията. Много хора изпитват това неприятно чувство поне веднъж месечно. Други симптоми са повръщане, трудно преглъщане, хронична кашлица или свиркане в гърдите.
- От какво се причинява ГЕРБ?
- Когато се храните, храната преминава от устата в стомаха през хранопровода. На долния му край има пръстен от мускули, наречен долен езофагеален сфинктер /ДЕС/. Той действа като еднопосочна клапа, позволявайки храната да преминава в стомаха. Нормално се затваря веднага след преглъщане, за да предотврати връщането на богатите на киселина стомашни сокове към хранопровода. ГЕРБ се появява, когато тази клапа не работи правилно и позволява на киселината да изтече обратно и да изгори долната част на хранопровода. Това води до дразнене и възпаление, което се усеща като киселини и може да увреди хранопровода.
- Какво може да провокира появата на ГЕРБ?
- Някои хора се раждат със слабост на сфинктера, но мазна или лютива храна, някои лекарствени средства, тясно облекло, тютюнопушене, консумация на алкохол, тежко физичско натоварване или промяна в положението на тялото може също да доведе до отпускане на клапата, което причинява рефлукс. При много пациенти с ГЕРБ се намира хиатална херния дори и без да има усещане за киселини.
- Какво препоръчват лекарите?
- На всички пациенти с ГЕРБ се препоръчва промяна в начина на живот и диета. Трябва да се избягват храни и напитки, които дразнят увредената лигавица на хранопровода, като например цитрусовите плодове и сокове, доматени продукти, черен пипер, лютиви храни.
При всички положения лекар трябва да прецени как ще се действа при такова състояние. Понякога болестта води до сериозни усложнения, затова не бива да се подценява.

Posted in Ново 11 years, 9 months ago at 16:41.

2 comments

2 Replies

  1. Поздравления за (частичната) съдебна победа!
    А и интервюто е много добро :)

  2. Благодаря за подкрепата! На мнозина им хареса и вече вземат мерки за превенция на ГЕРБ. :)


Вашия коментар