Сайт на Ася Пенчева

Още един поглед

Астроном №1 в света: Свалял съм звезди на момичета, но май още не владея технологията

Астроном №1

Астроном №1


За трета поредна година едно русенско момче носи злато за България от международните олимпиади по астрономия. Момчил Молнар е едва на 16 години, но вече няма право на участие след първите места в Украйна през 2007 г., Италия – 2008 г. и Китай преди седмица, когато ученикът от Математическа гимназия „Баба Тонка“

като черна дупка погълна конкуренцията

от над 100 свои връстници от цял свят. Причината за отстраняването му е в регламента – трикратен медалист е редно да се оттегли, за да даде шанс на останалите. Въпреки всичко русенското момче е решено да продължи кариерата си и да достигне върховете на астрофизиката.
Пътят към медалите започва още от ранните му детски години, когато родителите му купуват книжките с картинки на френското издателство „Ларус“. Любопитното хлапе се „зарибява“, както той сам разказва, и получава следващите издания на по-големи енциклопедии с още по-красиви снимки и рисунки. След това се увлича по математиката и съвсем естествено влиза в Математическата гимназия още в пети клас. Космосът и звездите обаче продължават да са любимата му тема и уроците по физика стават любими. Така с интерес и много труд достига до първите си изяви на национално и международно ниво.

За последната олимпиада в Китай
подготовката му е допълнена от Ева Божурова, Захари Дончев и Никола Каравасилев. Първите двама са известни в астрономическите среди специалисти, а Каравасилев е студент в четвърти курс на факултета по физика в Софийския университет. Финансирането на групата е поето в по-голямата си част от Министерството на образованието и подпомогнато от „Американска фондация за България“. Същата фондация от миналата година подпомага Момчил със 75 лева десет месеца в годината. Явно идеята им е да бъда стимулиран да работя и в същото време да остана в родината си, обяснява шампионът-астроном.
Самата олимпиада има три задължителни кръга – теоритичен, практически и наблюдателен. Теорията е съчетание между физика, математика и астрономия и става дума отново за числа, условия и решения. В практическата част е трябвало с данни от Пекинския планетариум състезателите да определят с каква скорост експлоадират различните обвивки на звезда в куб и да изчислят наклоните на пръстените на Сатурн спрямо наблюдателя при дадени координати. За съжаление при провеждането на практическия кръг над планината в Китай пада мъгла и младите астрономи отново залягат над листите хартия. Момчил е най-добър и в трите.

Ако не ти идва отвътре, не става,
обобщава тийнейджърът и смело обяснява, че горните редове само изглеждат непонятни.
От скоро Математическата гимназия има нов телескоп, с който учениците имат възможност при ясно време да наблюдават Юпитер, Сатурн, двойни звезди, Луната и … съседките. Лошото е, че образът е обърнат и е нужно въображение, но все пак е забавно, признава младият учен с приятно чувство за хумор. Макар да набляга на задачите и теориите, за Момчил романтиката на зведите все още е вълнуваща. Когато има метеорен дъжд, той има предимството както да му се радва, така и да го изследва.
Това е толкова красиво явление от една страна, а от друга могат да се изкарат безброй характеристики в зависимост от това коя комета е предизвикала този метеорен дъжд. Идеята е така

да се опитаме да разберем как е еволюирала нашата Слънчева система

Кометите са остатъци от суровината, която е образувала нашата Слънчева система. Те попадат в нещо като обвивка и по гравитационни взаимодействия някоя от тях пада случайно. След себе си оставя прашец от газ и лед. Когато навлязат в атмосферата, се наблюдава този метеор. На практика една двуграмова прашинка се вижда като много ярък метеор. Така могат да се изследват други екзослънчеви системи и търсенето на извънземен живот.
Извънземният живот и съществуването на други цивилизации Момчил обяснява с наука. Според него е абсурдно да сме сами във Вселената. Тези НЛО-та и летящи чинии не са извънземни и това трябва да се знае. Има прекалено много слънца. Ако някоя цивилизация успее да влезе при нас, то със сигурност ще е по-развита от нашата и едва ли ще ни наблюдават и ще се крият. Самият факт, че са на етапа, в който да достигнат изобщо до нас, говори за супертехнология, каквато ние нямаме. Даже мисля, че в близко бъдеще едва ли ще успеем, макар технологиите да се развиват бързо.

Фантазия са зелените човечества

В момента от Земята се изпращат сигнали до други звезди с бинарен код, но този сигнал ще достигне до тях след 13 000 години и си представете кога трябва да се върне обратно. За космическо време това е нищо, след като сме на 15 милиарда години.
Всъщност колко са изобщо звездите и дали звездобройците в древността са били точни, казва съвременната наукта. Според русенския астроном в една галактика звездите са около 10 на 20-а степен. Досега са наблюдавани около 18 милиона галактики, което прави бройката на звездите число от 25-ти порядък. Така по съвсем логичен път Момчил отсича,

че е невъзможно само нашата цивилизация да съществува

прекалено голямо е числото, за да е възможно. Развитието на науката дава възможност на младите таланти като него да мечтаят смело. Само преди 50 години никой не е летял в Космоса, а сега имаме орбитална станция. Мечтая след време да си правим междугалактически пътувания – разходка до Андромеда за уикенда.
Всички успехи на Момчил му помагат както да се развива в науката, така и да печели приятели. При състезанията „се сдушват“ и поддържат връзки независимо от разстоянията. С момичетата също не му е трудно.
Веднъж ми се наложи да свалям звезди, но май не съм запознат още много с технологията, шегува се най-добрият млад астроном в света, но обещава при среща с голямата любов да й подари сертификат за звезда на нейно име.
Плановете за следващите години на Момчил са ясни и подредени в строга последователност. Сега ще заляга над физиката, тъй като олимпиадите в тази област са новото му предизвикателство. Ще учи още по-старателно английски, за да улесни пътя си към Бостън, Калифорния, Лондон или София.

Мечтата ми е да уча в САЩ, където е НАСА

и най-добрата техника в света, но ще съм доволен и от Софийския университет, където базата също е добра. Стипендиите, които ще му бъдат отпуснати, Момчил ще инвестира в образованието си. Искам да успея в живота – да изкарвам достатъчно пари и да работя това, което ми харесва – да съм астрофизик в голяма обсерватория, споделя плановете си десетокласникът от МГ.

Posted in Хората 14 years, 5 months ago at 20:11.

1 comment

One Reply

  1. Bravo Momchile,da si jiv i zdrav da uspeesh vav vsichko koeto si planiral.Vazhishtavamse ot teb,zashtoto si mlad,umen,ambiciozen,a takiva hora ne se sreshtat chesto.Az sashto haresvam astronomiqta,no samo lubitelski.S golqmo udovolstvie gledam vsichko po NGeografik za vselenata i sajalqvam,che ne sam na tvoite godini za da ucha tova koeto me ocharova.Pojelavam ti ot vse sarce da stanesh velik astronom v NASA i da napravish kub otkritiq za chovechestvoto.Na dobar pat.


Вашия коментар