Сайт на Ася Пенчева

Още един поглед

Куриерските фирми още чакат покана за пощите

Водещите куриерски компании все още се въздържат да коментират идеята да влязат ли в стратегическо партньорство с Български пощи АД, показа проучване на в. Пари.
Преди две седмици транспортният министър Александър Цветков обяви, че Български пощи ще се раздели на пет отделни дъщерни дружества, в които държавата ще запази мажоритарния дял от 51%, а за останалите 49% ще се търси частен инвеститор, който ще бъде избран чрез конкурс.

Схема
Целта е в пощите да се влеят свежи капитали, очакваме около 40 млн. лв. да дойдат от частни инвеститори в новите дружества, обясни Цветков. Той уточни, че бъдещите инвеститори няма да притежават активи в съвместните дружества, а само ще участват в разпределянето на дивиденти от печалбата.
На първо време ще бъдат обособени три дружества – Хибрид пост, което ще доставя пратки на големи компании до крайни клиенти, Бул пост, което ще развива куриерски услуги, и Инфо пост, което предлага електронни услуги за граждани и за бизнеса.

Очаквания
В момента стратегията за преструктуриране на Български пощи е предоставена за обществено обсъждане, след което ще трябва да бъде одобрена от правителството и от парламента.
Според новия изпълнителен директор на пощите Милен Керемедчиев стратегическите партньори в съвместните дружества ще трябва да осигурят ноу-хау.
Обособяването на отделните дружества ще позволи повишаването на пазарния дял на всяка от услугите, предлагана от Български пощи, спрямо конкурентите от частните компании. Това важи и за дружеството Бул пост, коментира Керемедчиев.
Въпреки че транспортният министър обеща тази схема да заработи до месец, Милен Керемедчиев смята, че още е рано да се каже кой от големите играчи на пазара на куриерски услуги ще прояви интерес да участва с 49% в съвместното дружество Бул пост.

Интереси
Досега не сме получили официална покана от Български пощи да участваме в съвместното дружество Бул пост, но ако получим такава, сериозно ще обмислим идеята, заяви за
в. Пари Иван Василев, управител на българския офис на холандската корпорация TNT.
От друга водеща компания с клон у нас – DHL, казаха, че вече си партнират с Български пощи и също ще обсъдят варианта дали да инвестират в съвместно дружество за куриерски услуги с държавната фирма.
Преди година от компанията майка DHL имаха намерение да участват в приватизацията на Български пощи, която се предвиждаше да е през 2009 г. Сега за приватизация обаче ще може да се говори след 2011 г. По подобен начин DHL вече създаде заедно с Deutcshe Post съвместна фирма за авиопревози на куриерски пратки.
Единствено In Time, българският партньор на американския транспортно-логистичен гигант UPS, са категорични, че нямат интерес да участват в съвместно дружество с Български пощи. Според управителя Жени Белопитова двете компании се развиват в съвсем различни посоки и между тях няма допирни точки за подобно сътрудничество.

Ефективност
40 млн. лв. не стигат за модернизация

Схемата за разделянето на Български пощи на пет отделни дружества беше подготвена от предишния екип на транспортното ведомство.
Според бившия транспортен министър Петър Мутафчиев не е ясно дали тези 40 млн. лв., които се предвиждат да дойдат от частни инвеститори, ще се достатъчни за модернизацията на Български пощи.
Възможни са още няколко печеливши варианта за оцеляване на държавната фирма, твърди Мутафчиев.
Един от тях предвижда правителството да тегли кредит, за да осигури по-качествени пощенски услуги.

Етикети:

Posted in Прочетено 13 years, 10 months ago at 20:38.

4 comments

4 Replies

 1. касиер ное 25th 2009

  Хубава идея, стига да се помисли за хората които ще останат да работят за по добро заплащане.
  Идеята за преструктуриране в 7 регионални ТП е чудесна.
  Стига с тези тонеядци в ТП -та , които дублират функциите на ЦУ и си предават важности.Трябва да се наблегне и обърне абсолютно внимание на печалившите РПС-та, а тези губещите да получат толкова за колкото заслужават.
  Крайно време е пощите да поемат нов път.130г-стигат по старому.В крайна сметка живеем в 21-ви век.

 2. пощальон ное 25th 2009

  Плашат се тези които нямат понятие,а ние пчеличките знаем да работим, знаем как се превличат клиенти

 3. Явно няма да се спре с практиката описана от Алеко Константинов за това как да се изкарват малките неща значими.А пък да се потулват значимите.

  Очевиден е проблема с неефективно управление на една фирма.
  Очевидно е че смесената собственост не дава по добър мениджмънт,щото едното не е в зависимост от другото.
  Очевидно е че идеолозите на такива планове считат населението за неграмотно.

  Още по очевидно е че покана за пощите не е отправяна,не се чака и се знае че и тази продажба ще мине странно незабелязано.

  А най очевидното е че никой не се постара да попита населението по повод този сектор „пощенски услуги“,който е ограждан като специален държавен интерес,с грифове от соц времена- дали наистина това им е от полза и как.

  Кой всъщност не ще пита всъщност потребителя в една капиталистическа държава? Този който се интересува от собствеността а не от услугите за населението.

  Нещата са много прости и ясни.
  Ще инсценират драмата „Кремиковци“,втори сезон ,с име „Пощи“,накрая ще се окаже че става въпрос за някакви си декари за търговски площи….

 4. Христо Ябанозов дек 4th 2009

  Ама не само в пощите, ами и в енергетиката, туризма, селското стопанство е така. Сюжета се повтаря, филмът е същия, актьорите са нови – 20 год. Политици жадни за слава, правят нещата с цената на всичко. А дали си заслужава? Оставете младите да носят кръста на своите грешки. Оставете умни хора като г-н Събев да ви покажат как нещата се случват. Към такива като тях – РЕСПЕКТ!!! Не ни съсипвайте с данаци и такси, когато създаваме работни места. Излезте в „заслужена“ почивка, а не да ни искате по 500 лв. на глас за да ни минават исканията в общ.съвет! Младите бягат,защото им писна от корумпирани чичковци с мозъчни фалити. Стига с тези пари, помислете и за хората! На телефона съм си сложил реч на Тодор Живков пред ЦК на БКП, която всеки път като звънне ме държи буден, но и ме връща в БГ действителност. Ето я и нея „…………кой си ти да решаваш проблеми, като нямаш пари. Как ти ще ми решиш проблема………..като нямаш пари?…


Вашия коментар