Сайт на Ася Пенчева

Още един поглед

Тотото – преброяване на баламите

Категорично мисля, че тотото е вид преброяване на баламите в която и да е държава. Нещо повече – баламите, които се движат на собствен ход.
Лошото е, че и аз се включих в тая бройка :( Нещо повече – повлякох и още един, който иначе е уважаван гражданин с авторитет в обществото.
Интригата около психозата „джакпот“ започна още рано сутринта, когато от екрана на някаква телевизия виден математик с опит в тиражите обясни каква е печелившата система. Та той не издаде напълно тайните си – знаете, че репортерите тук нямат навика да плащат за информация и интервюта – но пък посочи ценни детайли около попълването на фишчето. Значи видният математик /а аз изпитвам подчертан респект към тази общност/ каза, че е добре да се попълват числа, окончаващи на 0. Допълнително поясни, че ако се зачеркнат и по някое-друго съседно квадратче, успехът е почти сигурен. Бре! Ето къде бил ключът от бараката!
С тези ценни напътствия аз и уважаваният член на обществото, чието име ще запазя в тайна заради вероятността и той несправедливо да се причисли към баламите, се наредихме на опашката пред тото пункта. Аз прилежно попълних според указанията квадратчетата и съставих невероятната комбинация от 10, 20, 30, 40 и по някое съседни на тях. Най-хубавото в цялата работа беше, че само след 6 часа щях да науча какъв точно е размерът на печалбата ми. Ега ти кефа! Броени часове ме деляха от вълнуващия миг, в който финансовата независимост щеше да окрили дните на фамилията ни и…
Планът за трите милиона, които със сигурност трябваше да влязат в сметката ми след спазването на указанията на видния математик, включваше на първо време погасяване на заеми към банки и лизингови компании, здраво харчене за почерпки на приятели, пътуване до Африка, Южна Америка, Австралия, Сибир и Непал, както и едногодишен неплатен отпуск – все пак време трябва за това убийствено пътуване :)
На опашката обаче се засякохме с още граждани, също толкова ентусиазирани и убедени в късмета си. С други думи – други балами. В първия момент гледаха на мен като на конкуренция – демек ние с тях всъщност ще делим парите и никой не оспорваше това положение. Аз също ги гледах с нужна дистанция. След няколко искрени усмивки обаче се поотпуснаха и свойски започнаха да ми споделят плановете си. Възрастна жена призна, че не й трябват чак три милиона. Ох, олекна ми! Тая не е за трето теглене! На нея й трябвали само 1000 лева, щото докторът й поискал 5000, тя намерила 4000 и не й достига само тая хилядарка. Завързахме разговор и тя набързо обясни кой е хирургът /точно него и аз подозирах/ и как я е оперирал с подозрения за рак. Оказало се, че няма да мре точно от това и сега му е длъжник. Чудесно!, казах й, вие сте извадили страхотен късмет! Има ли нещо по-ценно от живота?! Не се притеснявайте, ще намерите парите, но едва ли от тотото, тъй като вече късметът ви е проработил и то здравата! Тя така се зарадва, че беше на път да върне фиша – ха! един конкурент по-малко, казах си самодоволно.
Друг чичо от опашката веднага се включи с пълна история на неговата печалба през 1985 г., когато заедно с няколко негови приятели ударили 5+1. Това се равнявало на 8 бона стари пари. Уха!, казах аз, цяла Лада сте си купили. Ами, продължи той, ние бяхме петима и ни стигнаха само за вноски за Лади. Е, вие вече сте печелили, какво ви кара да мислите, че ще се случи пак? Ми… де да знам, видимо се разколеба той, да опитаме, пък каквото стане. Ха! още един отпадна от върлите навитаци.
Третата дама обаче беше невероятна. Сама разказа как през 1979 г. спечелила петица и се подарила екскурзия в братска социалистическа Чехословакия. Е те това ми е било мечта и на мене! И като отишла тая дама в Чехословакия, та като се емнала по магазините и обрала де що кристали бохемски са произвели тамошните стъклари. Нещо повече – на тригодишната си дъщеричка накупила толкова дрешки, че имала да носи почти до абитуриентския си бал. Глей кво нещо е материалистичното мислене, казах си аз. Вие сте имали невероятно преживяване, което сте запомнили завинаги, продължих разговора си с нея. Сега ще отидете ли пак в Чехия или Словакия, щото нали се разделиха?, попитах. Ами! Няма. Ще ги дам парите на детето. Ъ! И тая не е надеждна с нейните алтруистични мисли – няма да спечели нищо, щом така ще ги пропилее. А аз имам план, прилагам страхотна комбинаторика, знам тайните на тиража и е сигурно, че ще ударя джакпота.
………
Така до 17,30 ч. на същия ден. Е как пък едно число не улучих бе да му се не види! Е как пък една комбинация и система не проработи! Е как пък от толкова килийки само тия, беличките, се паднаха! Е как в цялата редица 42, 43, 44, 46, 47, 48, 49 само 45 не бях задраскала и във всички тегления само 45! А ги подредих така, че да ми е красиво на фишчето… Май трябваше да приложа по-усърдно системата на видния математик. Нищо, късметът ми е другаде. Ще си го взема като тръгна за Африка, Южна Америка, Австралия, Сибир и Непал!

P.S. Уважаваният гражданин, който също пусна фиш с мен, не се обажда и не си вдига телефона… Вариантите са два – или е ударил големите пари, или е разбрал, че съм балама ;)

Posted in Ново 11 years, 5 months ago at 20:31.

Add a comment

No Replies

Ще се радвам да видя вашия коментар!


Вашия коментар