Сайт на Ася Пенчева

Още един поглед

Тъжни унгарски танци за българските училища

Че българското образование затъва все повече, няма нужда да бъде коментирано. Висшето се докара дотам, че дори Софийският университет стои с празни банки. Единствената ни надежда и гордост бяха няколко наистина елитни гимназии в страната, които с новия закон за просветата ще запеят тъжната песен на стотиците им събратя.
Зам.-министърката на образованието Милена Дамянова ще запише името си в историята като основен двигател на предстоящите реформи. Самата тя пък била харесана от премиера заради образованието й по унгарски език. Нейните предложения, каквито и да са те, със сигурност ще бъдат подкрепени в парламента от мнозинството на партията й. За българското образование ще започне цикъл от унгарски танци, каквито и Брамс не е могъл да композира.
Първата част на нейния
своеобразен чардаш в просветата
ще е премахването на онези паралелки петокласници в математическите гимназии, които от години стоят като трън в очите на колегите им от езиковите училища. Според Дамянова компромис не може да има – малките аут от гимназиите и да заповядат, когато пораснат. Единственият плюс на това предложение е, че държавата, дори и Русе в частност, ще спести много пари. Ще отпаднат ангажиментите по събиране на средства за разни международни олимпиади просто защото няма да има кой да участва. Е, няма да имаме повече световни медали от Хонг Конг, Индонезия, Филипините, Австралия и разни други екзотични дестинации, но това изобщо не е болка за умиране.
Честно казано, Русе наистина ще изгуби. Преди около 25 години, когато в града е имало силна математическа школа и извънкласна дейност, резултатите са били наистина впечатляващи – страхотни първенци и олимпийци. В момента нещата са доста видоизменени. Две са местата, в които сериозно се занимават с точните науки – Математическата гимназия и кръжоците в Центъра за ученическо техническо и научно творчество. В ЦУТНТ обаче ходят предимно децата пак от МГ, „Любен Каравелов“, „Иван Вазов“ и „Христо Ботев“. Единственият начин хлапетата, които наистина имат умения в задачите, да бъдат подбрани и да се работи с тях като за състезание,
е точно този пети клас в Математическата
Трудът, който полагат учителите им и те самите, дава резултат и повод Русе да се гордее. За да има и доказателствена част, е нужно да се види какво се случва през годините с тези селектирани ученици. През май от МГ ще излязат Момчил Молнар, Ивелин Пенчев, Велина Вълова, Яница Пехова, Стефани Шарбанова – всички те достатъчно известни с постиженията си. След тях идват Елица Петкова, Теодора Сигалова, Яна Асенова, Ина Иванова, Христиан Христов, Веселина  Неделчева, Даниел Исов, Калина Китова, Стилян Гаджев, Дона-Мария Иванова, Пресиана Маринова, Радослав Димитров, Станимир Халаджов. И това са само учениците, които през последната година са имали победи на национални и международни състезания. За капак на всичко на националното външно оценяване през 2011 г. учениците от същия този започнал като вече незаконен пети клас, комплексно от петте изпита след седми клас са на второ място в страната. Нищо от това няма да се случи, ако сериозните занимания с наука започнат чак в 8 клас, както вероятно ще стане. Защо все пак забраняват петите класове в математическите гимназии? Е, досега няма нито един смислен отговор на този толкова прост въпрос. Всичко се ограничава до „ами не може“ и толкова. Какво като това е най-резултатният учебен процес – голяма работа! А става дума за 26 деца на година за цял Русе.
Следващите с енергични стъпки ще бъдат
училищата в малките населени места
Там ще могат да задържат децата до 10 клас, за да ги дообразоват и да не се налага родителите да харчат грешни пари, като ги изпращат в града. Това се случва във време, непосредствено след като тази същата държава няколко години по-рано затвори стотици малки училища в градчета и села. Грешката беше, че не оставиха началните класове да си съществуват, пък било то и по взаимнообучителна метода, в стая с кюмбе и един даскал за цяло село. Тогава правителството инвестира милиони в ремонти, компютри, автобуси… Сега пък обратно – не до 8 клас, а до 10-ти ще учат в някакъв нов вид обединени училища. Реално липсват учители. Колегата по математика ще бъде принуден да води и физиката, а защо не и химия, и трудово, то дали ще успее всеки ден да подготвя нови теми и уроци за всеки час с различно ниво? Дори и при добро желание не би издържал. За какво качество на образованието ще говорим след две петилетки!
Ясно е, че в България никой няма нужда от качествено образование. Поредно доказателство е
премахването на оценките в началните класове
/този филм вече сме го гледали и видяхме, че не е добър/ и отмяната на външното оценяване. Тази прекрасна идея на министър Даниел Вълчев в неговия мандат не успя да удържи на лобито от мързеливци, за които е по-добре безметежно да си вървят дните в училище. Преди пет години Вълчев директно попита: като наливаме милиарди за образование, какъв е резултатът. Въведеното национално външно оценяване просъществува само две години във вида, в който беше създадено. На голяма част от директорите и редовите учители не им беше приятно, когато лъснаха резултатите от работата им. Затова победиха – такова нещо вече няма да има.
Единственото, което остана от онази наистина голяма и смислена реформа на Вълчев, е матурата. Друг е въпросът защо задължителна е само тази по български език, а не и по математика. Нали точно само тези два предмета се учат от първия до последния ден в българското училище. Никой ли не се интересува какво са правили 12 години по чиновете тези деца и за какво са харчени парите на родителите им. Много просто – математиката е трудна, гадна, иска постоянство като леката атлетика, ужасна работа, която е по-добре за всички да я няма. В другите европейски страни и САЩ матури има по всички предмети. Странно им изглежда, че при нас не е така, но с радост приемат умниците ни за техни студенти.
Единствената промяна, която ще доведе до финансова полза, е
субсидията за децата и в частните училища
Вярно, бюджетът ще олекне с още около 10 милиона, но пък ползата ще е за собствениците на такива образователни структури. Въведението от една страна не разделя децата, които по презумпция са равни, а от друга има за цел да създаде конкуренция межу държавните и частни училища. Ако първото е донякъде вярно, то за второто подобно твърдение е абсурдно. Опитът с делегираните бюджети го доказа. Никой не се напъва да работи, а основната му цел е да събира ученици. Друг е въпросът как в едни професионални гимназии трудно може да се намерят деца за един клас даже от всички випуски – те просто не ходят на училище. Вместо някой да ги провери и да им тропне по масата, че в стремежа си да си осигурят заплати, всъщност са извън закона и лъжат децата, че им дават образование.
В новата ситуация ще трябва да се играе с извънкласни форми, с атрактивност, с резултати или с обикновен снобизъм. Ако целта на частното училище е да дава пълна газ и да създаде елита на нацията – окей. Ще наеме най-добрите учители в града, ще им даде двойно по-големи заплати и ще ги изцеди от работа с хлапетата. Опитът обаче досега показва, че по-голямата част просто печелят пари.
Преди две години, когато излязоха резултатите от международното изследване за нивото на обучение PISA, не беше много приятно. Детайлите не са важни, но изводът бе, че е „тревожна разликата между най-добре представилите се и средното ниво“. Природо-математическите гимназии
тогава отсрамиха българската просвета
С ударите по тях обаче със сигурност ще се  снижи горната граница, всичко ще е равно като тепсия и ще си спомним мъжките реплики от казармата, че „влизаме различно умни и излизаме еднакво затъпели“.
Българското образование, клетото, е преживяло безумия като УПК /учебно-производствен комплекс/, ЕСПУ /единно средно професионално училище/, шестгодишни първолаци, станали известни като „сендовчета“ на името на идеолога акад.Благовест Сендов, поголовни матури, без матури, освобождаване, сливане… Дано преживее и тази унгарска рапсодия!

Posted in Властта and Ново 12 years, 5 months ago at 18:45.

1 comment

One Reply

 1. Иван Хаджиев юли 23rd 2012

  Наши читалища стават центрове за протурската пропаганда на ДПС
  Огнян Стамболиев

  На площада в Кърджали начело в дните на „Орфеева лира” се вее…турското знаме!
  Докато вече двайсет години нашите управници нехаят за културата и просветата, турската национална доктрина от времето на Ататюрк системно и целенасочено корозира българската държава и след като безпрепятсвено нахлу в икономиката и политиката, отцепи цели райони от страната, стигна и до културата, при това до най- българското в нея – българските народни читалища. Тези наши светилници от епохата на Възраждането и национално- освободителната борба. Една уникална българска институция, съхранила духовността ни през годините на петвековния варварски геноцид, без аналог в културна Европа.

  В „Крепостта на Доган” – доминирания от ДПС вече небългарски град Кърджали (с истинско, българско име Жерково, което кой знае защо още не е възстановено, а носи това срамно, неблагозвучно и обидно като грозен спомен от робството име!) традиционно се провежда среща на писатели от Балканите, организирана от някаква си „академия за европейска култура“, назована гръмко… „Орфеева лира”! Всъщност, в това жалко подобие на фестивал участват предимно писатели от Турция, Косово, Албания и Македония, но не и от другите балкански славянски страни.
  Преди време един луд турски държавник писа, че Омир бил… от турски произход и всъщност се казвал… Омер! Сега пък турски „писатели” и „културни дейци“ под егидата на тракийския певец на Родопа – Орфей правят нескопосан и нагъл опит да обединяват писатели от полуострова, макар Турция съвсем да не е страна от Балканите и Европа, а от Азия, и въпреки че няма участници от всички страни в региона. На мястото, където тя се провежда, на преден план се вее турското знаме с полумесеца!
  И всичко това се прави с пари на българските данъкоплатци – от фонда на общината / с кмет – скандалния Хасан Азис!/, от Съюзът на българските писатели / с председател Николай Петев/ и , за съжаление, и от Министерството на българската култура, което субсидира българските народни читалища, но изобщо не е в състояние да спре тази ужасяваща по своите мащаби турцизация. Нещо повече – Министерството иска да открие…Турски културен център в София и български в Турция, а с най-близката по нас страна, Румъния, все още сме открили подобни институти.
  При това в грубо, драстично, антиконституционно нарушение на Закона за българските читалища, според който тези уникални институции трябва да служат на българската култура.
  Пак в Кърджали, България, без разрешението на нашите безхаберни управляващи, Република Турция проведе „международния си конгрес по турски език”! Не в Анкара, Измир или Цариград, а в българския град Кърджали?! Наистина, турската „културна” експанзия, финансирана щедро и целенасочено от Анкара, набира сили и вече дава горчивите си плодове, докато нашето правителство, премиерът и президентът нехаят.
  Повечето от читалищата в Кърджалийския регион / може да се нарече вече „вилает”!/ са вече напълно турцизирани. Те носят все още имената на великите българи Вазов, Ботев, Каравелов, Славейков, но ако влезете в тях, ще установите, че са напълно турски. С турци – секретари и директори, управителни съвети с по един-двама българи, купени от противоконституционната партия ДПС и с дейност, свързана почти изцяло с турската пропаганда.
  Там дори се правят по цели седмици тържества, посветени на… Турската република, чества се „великият Ататюрк” и неговата прогресивна и хуманна младотурска „република” (изклала наведнъж само 1,5 арменци- християни и прогонила, ограбила или избила зверски стотици хиляди тракийски българи!), пропагандират се средновековните турски обичаи и този азиатски език, а в същото време това население, в това число и младите, не може да говори български и системно, целенасочено и упорито се обезбългарява и турцизира пред равнодушния поглед на правителството.
  Дори невръстни деца пеят на турски език химна „Турция е в сърцето ми!”… А доскорошната ресорна зам. министърка на културата от Тройната коалиция, чалга поетесата Надежда Захариева, иначе вдовица на поета – патриот Дамян Дамянов, след като се продаде на Агент Сава -Доган, стигна дотам, че дори предложи… прекрояване на Закона за българските народните читалища в угода на ДПС и Анкара.
  Пък после се чудим защо тези райони вече не приличат на райони от България и са готови всеки миг да се отцепят като Косово от Сърбия. Но нали това е заветната мечта на Ахмед Доган, когото някои наши продажни журналистки и журналисти като Мадам В. са склонни да величаят като „мъдър политик”. А и не само тя…Самият той каза: „Вижте картата на България!” По тази карта сега работи, уж, отцепилият се „сив вълк” Касим Дал, един от основателите на турската терористична организация у нас, известна с атентатите във Врана, Пловдив, гара Буново и др.
  В смисъл какво българско е останало от Югоизточна и Североизточна България?… Впрочем в Анкара вече печатат карти за училищата, в които близо една трета от България (засега!) попада в територията на Република Турция! А в турската карта за Америка българските градове са обозначени като: Фелибе, Русчук, Ески Заара, Долна Джумая…
  А в град Джебел преименуваха главната улица от „Жельо Войвода” с името на поробителя на Балканите „Баязид Йълдъръм”. / Все едно в Тел Авив да назоват улица на името на Адолф Хитлер!/.
  Да не говорим за последствията от тази упорита и системна асимилаторска „културна” политика – част от „доктрината Йозал”, за масираната турската политическа, религиозна и културна инвазия в Родопите и Пиринска Македония, за поголовното турцизиране на българите – помаци, които доскоро изобщо не знаеха турски! Но Агент Сава се закле пред Анкара, че ще ги турцизира и това вече се случи. Там турските медресета и джамии – вече стотици! – никнат направо като гъби след дъжд… А правителството се прави, че изобщо не ги вижда.
  Странно е как още са оцелели българските имена на някои от читалищата в кърджалийско, като тези на „Христо Ботев”, „Иван Вазов”, „Гео Милев” и „ Никола Вапцаров”, докато читалището в центъра на областта Кърджали направо се кичи гордо… с турското „Юмер Лютфи”.
  Не е за вярване, но сайтът на тази културна институция има и версия на турски език, в която изявите на читалището се афишират като новини от… Булгаристан! Като прибавим и Турския държавен „професионален” театър за… кючеци и маанета „Кадрие Лятифова”, който уж, се обедини с българския драматичен театър „Димитър Димов”, струващ стотици хиляди на държавата ни, картината става наистина срамна и тъжна! А в същото време се закри Родопският драматичен театър в Смолян, застрашен е и прочутият Ансамбъл „Родопа” от Смолян, докато стотици турски и арабски емисари- фундаменталисти шетат из този край и го обезбългаряват системно и целенасочено!
  Докато в същото време български театри, като например „Сълза и смях” или „Йордан Йовков” в Добрич, или унищожения театър в Силистра / единственият културен институт в този древен български град!/ са превърнати в „открити сцени” или по-точно съставите им са ликвидирани! И докато българската култура едва крета, без пари и без подкрепата на държавата, турцизацията върви мащабно и с ускорени темпове!
  А имаме и…национален читалищен съюз? Интересно, защо?
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Вашия коментар