Сайт на Ася Пенчева

Още един поглед

Книгите не са за всеки! – доказано от 300 ученика в Русе

„Далчев не трябва да се оплаква така, а да види как да излезе от депресията – с писане и четене явно не става“. Това е сътворил неизвестен гений на матурата по български език тази година по темата „Животът и книгите“ върху стихотворението „Книгите“ на Атанас Далчев. Но пред 300 русенски гимназисти такъв проблем не стои – те са загърбили тотално писането и четенето в името на борбата с психиатричните заболявания, към които се причислява и депресията. Нещо повече – голяма част от младежите дори не преминават психологическата бариера от 5 прочетени книги през целия курс на средното си образование. Нека го кажем иначе – 300 младежи в Русенска област няма да получат дипломи, тъй като не са преминали границата до заветната тройка на матурите. Защо са търкали гащи в чиновете толкова години и защо са харчили парите на родителите си за учебници и тетрадки, щом не могат да вържат тройката, ще трябва да си обясняват вкъщи. Друг е въпросът, че ние, гражданите на републиката, сме плащали също за тяхното обучение средно по около 1500 лева на година за калпазанин.
Вече втора година от просветното министерство засекретяват всякаква информация за матурите. По времето на министър Даниел Вълчев това не беше така и всеки можеше да види как са се справили децата, в кои училища се е учило и в кои не твърде.

Обществото май изобщо не се интересува къде му отиват парите

колко заплата вземат учителите за свободните от посещения часове, за лъжливите СИП-ове и ЗИП-ове, за извънкласните форми, за класно ръководство, за платен годишен отпуск от 56 работни дни. Вероятно това е причината да не се знае, за да не се пита. Впрочем питанките могат да продължат и към директорите, че и към просветните инспекторати, които би трябвало по презумпция да оказват методическа подкрепа на колегията си, за да се постигнат максимални резултати в обучението. Глупости, в общи линии, ненужни неща.
След като са абсолютно неизвестни резултатите от матурите, а експертите нехаят, журналистите са принудени да ровят, да търсят, да пазят източниците си, да молят, да смятат и анализират резултатите от най-важните изпити – държавните зрелостни, за които плащаме всички ние. На специална пресконференция в София министър Сергей Игнатов оповести в стройни таблички процентите за успех, за неуспех, за трудности, за постижения, за средно ниво, за висша класа и т.н. Според тази обобщена справка Русенска област си е в златната среда – добър 4,26 по български език и като среден успех. Малко тъжно е, че на сайта за матурите в десетката за най-успешни училища няма нито едно от Русе. Там седем са от София и по едно от Варна, Пловдив и Кърджали. Жалко.

Картинката в Русенска област е толкова безинтересна

вече, че тенденцията отива към идеалната права. С най-висок среден успех отново са в Математическата гимназия – 5,48, следвани от Английската с 5,45, СОУ за европейски езици с 5,25 и Дойче шуле с 5,05. По същите учебници са учили и другите, с най-нисък успех – СОУ в Сливо поле с 3,07, Машиностроене с щастливото число 3,33, ДАШ-а с 3,49 и т.н.
Контрастите могат да продължат с броя на шестиците и двойките. Най-много, съвсем без никаква изненада, са шестиците в Математическата гимназия „Баба Тонка“ – 17 и в Английската гимназия „Гео Милев“ с 12. Това са в едното 13,38%, а в другото 11,32% от явилите се ученици. Не е нужно изобщо да се смятат проценти в другата категория, при двойкаджиите, където непробиваемото лидерство държи бившият Техникум по машиностроене с 49 оценки под тройката – новият Хайделберг на Балканите. Те ще лишат 25% от гимназистите от удоволствието да получат диплома за средно образование. С малка разлика след тях са учениците от Облеклото с 43 двойки. Нещата са трагични и за техникума в Две могили с 35 и Дървото в Русе с 33. Въпросът е

кой пусна тези младежи изобщо да ходят на матура

след като на тях явно нищо не им е влязло в главите за толкова години в училище.
Седмица преди провеждането на първия зрелостен изпит един баща се оплака от учителя Х в едно русенско училище. Родителят беше бесен, че „онзи“ написал поголовно двойки за срока и годината на младежите от 12 клас и ги лишил от възможността да се явят на матура. Той осакатил бъдещето на децата, те не могат да продължат образованието си, нямали шанс да започнат работа в профилна фирма, обричал ги… Даскалът обаче беше железен „Толкова знаят, толкова съм им писал. На матура отиват тези, които заслужават“. В критериите за качество на обучението в гимназиите не се допуска отклонение от средния успех по даден предмет в училище спрямо същия резултат от зрелостните изпити да надвишава 0,5-0,8%. С две думи – ако имаш 6 в бележника, толкова трябва да изкараш и на матурата, най-малко 5,50, но все пак отличен. Същото е и за тройките, четворките и петиците – трябва да са защитени. Ако не са, значи спокойно може да се говори, че

училището работи на принципа „тройка-бройка“

А нека не забравяме, че ние плащаме. Нещо повече – ще продължим да плащаме за грешките на онези некадърници, които някак са започнали работа по специалността си, поставят ни гърмящи газови уредби по къщите, строят язовири, на които стените се късат, разглобяват ни двигателите на колите, когато проблемът е в ауспуха, бъркат в техниката изводите за In и Aut…
След като темата на матурата беше върху стиховете на Далчев, абитуриентите трябваше да си спомнят на кого е посветено „Книгите“ – на Константин Гълъбов, езиковед, литературовед, философ, един от основателите на клуба на интелектуалците „Стрелец“. Тези хора следват екзистенциализма на Сартр и Камю, идеите им кореспондират със сенките от пещерата на Платон, опредметяват света в опит да надникнат оттатък видимото. Да, основана мисъл на Далчев в „Книгите“ е, че човек, обрекъл се на книгите, може да не изпита сладостите на живота, но да постигне целите си. Въпросът е какви са целите на абитуриентите.

Posted in Ново 12 years, 3 months ago at 12:28.

9 comments

9 Replies

 1. Ива Кръстева юни 8th 2011

  Статията е много интересна и определено отговаря на истината, що се касае до неграмотността на зрелостниците. Обаче нека бъдем коректни. Аз уча в русенската Английска гимназия и имам пълна шестица на матурата тази година. Общо пълните шестици са 9, а тези, които са над 5.50, далеч надвишават скромното число от 12, както сте написали. За Математическата гимназия не мога да кажа нищо, но съм сигурна че и там са се справили добре. Лично аз много се гордея с успеха на гимназията ни, защото всяка година доказваме че има отличници и добри учители. Догодина – да сме сред училищата в София! : ) Успех с блога!

 2. Ива Кръстева юни 8th 2011

  Статията е много интересна и отговаря на истината, що се отнася до неграмотността на зрелостниците. Но нека да бъдем коректни. Аз уча в русенската Английска гимназия и имам пълна шестица на матурата по български тази година. Общо пълните шестици са 9, а останалите, които са над 5.50, далеч надхвърлят 12, както сте написали. Аз лично много се гордея с успеха на гимназията ни и се надявам догодина тя да е редом до училищата в София. За мотивацията на учениците е важно да отбележим точния брой високи оценки, за да не се чувстват ощетени. Поздрави и успех с блога!

 3. Уважаема Ива, поздравления за получената оценка от 6,00 на матурата по български език и литература! Бих искала да уточня, че в материала съм имала предвид само оценките като Вашата – 6,00. Те наистина са точно 12.
  Десислава Андонова, Славена Панайотова, Тодор Макавеев, Деница Ангелова, Неслихан Реджаиева, Цветелина Диварова, Адриан Радев, Веселина Ашминова, Маргарита Панчева, Ружа Сирманова, Ясен Попов и Вие. Браво на всички! Продължавайте напред и се връщайте в България!

 4. владимир дачев юни 9th 2011

  Уважаема Ася Пенчева, с интерес прочетох Вашата статия „Книгите …..“ и Ви писах на apencheva@Gmail.com, но вероятно не сте получили писмото ми. Освен възхищението от острото Ви перо отбелязах и че сте пропуснали оценките /може би по независещи от Вас причини/ на цяло училище, което по успех се нарежда в първата четворка. В Русенска частна английска гимназия /ЧПГ „Джордж Байрон“/оценките по бълг. език и литература са: една пълна шестица /6.00/ на Аделина Петкова, отличен 5.92 на Сузана Йотова, отличен 5.71 на Десислава Петрова, мн. добър 5.21 на София Купенова, мн. добър 4.64 на Ахмед Алперен, добър 4.45 на Емрехан Кавалоглу и добър 4.09 на Петко Георгиев. Оценките от втория ДЗИ отново не са лоши. Това също са децата на Русе и не бива да бъдат пренебрегвани. Оставайки с уважение към Вас и Вашата медия: Владимир Дачев, учител и директор на ЧПГ „Джордж Байрон“ – гр. Русе

 5. cvetelina cvetanova юни 10th 2011

  Скъпа, Ася, както в много случаи, принципно сте права. Безумие, неоправдано с нищо, е фактът, че войнстващият простак се е овластил в тази държава, без съзнание колко много не знае и не му достига. Вероятно в училищото се коренят част от причините. Но нека Ви кажа и друго – аз съм учител в Дойче шуле и преди няколко години с Вас работихме съвместно- показвахте на мои ученици как се работи във вестника, а после много пъти отразявахте инициативите ни. Стана ми някак обидно за това взиране в отпуски, уж нереализирани часове и други учителски грехове. Учителите в голямата си част са съвестни хора. Виждам мои колеги, които без стотинка да спечелят, дни и нощи работят в името на една възрожденска идея – да направят живота на своите поверени деца интересен и смислен. Аз самата току-що приключих работата си по проект с пряка полза за моите ученици. Но действителността е и друга. Ние никога не сме работили в условия на такава жестока обществена съпротива. Семейството или е вдигнало ръце от децата си, или в стремежа си да изкара хляба, няма време за дребни кахъри като безцеремонната наглост и грубост на своето чедо, често пъти захвърлено в ръцете само на училището.
  Всяка истина има две страни. Ние с Вас завършихме училище, в което при влизането на учителя, бе прието да замълчим. И естесвено днес Вие , както и аз, достатъчно сме начетени в литература, критика, философия…
  Аз не съм загубила надежда,че трудът ни си струва, но все по-трудно достигаме до любопитното Божие творение, наречено млад човек.
  Пожелавам Ви все така напримиримо да преследвате недъзите в обществото, но и да намирате време за добрия пример, който ето днес например, в 10.30 ще се случи в нашето училище. С цената на няколко безсънни нощи на д-р Марияна Георгиева, просто учител по български език.
  Цветелина Цветанова

 6. 300 ученици, а не ученика все пак!!!!

 7. Ася, защо не дойдете в системата на средното образование да видите що за деца обучаваме и дали едно дете само от училище трябва да очаква възпитание. Къде са родителите? Изобщо цялата нация като цяло позапада.
  А вие като журналист как може да не знаете кога е ученици/ученика? Много смешно ;)

 8. Teacher, къде да дойда точно, за да видя как прекрасно се справяте със задълженията си? Дали пък точно в Закона за народната просвета не се казваше, че има учебно-възпитателен процес? Но, за да използвам твоя стил, ще трябва да кажа, че цялата учителска гилдия като цяло позапада.
  Що се отнася до тази грешка с множественото число на думата „Ученици“, съм напълно съгласна, че е сгрешена. Жалко, че само тя ви направи впечатление… Не е никак смешно :(

 9. retarded май 23rd 2012

  Голяма реклама на МГ :)


Вашия коментар