Сайт на Ася Пенчева

Още един поглед

Bg-mamma разби голямата тайна на Сергей Игнатов

Плеймейтката Николета Лозанова спря демонстративно червеното си ферари завчера насред столичен булевард, а до нея паркира черното ауди на Валери Божинов. Двамата не показаха с нищо, че слуховете за забежките на сексбомбата с бившия затворник рапъра Ванко 1 ги притесняват.
Това е информация, която в свежарските сайтове е видяна и прочетена от хиляди потребители на глобалната мрежа. Новините за кандидат-гимназиалната кампания, които засягат пряко повече от 60 000 семейства, са с далеч по-скромен интерес от страна на читателите. Изводът е ясен – никой не се интересува от това какво се случва в българското училище и му е все тая къде ще се запишат хлапетата след седми клас. Вероятно това е причината темата да е обвита в тайни, загадки и мистика. В ерата на техниката и мнимата откритост Министерството на образованието прави всичко възможно да превърне матурите и кандидат-гимназиалната кампания в суперсекретна мисия.
Години наред се впряга целият ресурс на просветното ведомство в битката срещу предварителното изтичане на информация за темите и за последващите резултати от изпитите. За темата – добре. Не е честно едни да спестяват откъм уроци, време и усилия и в уречения ден просто да попълнят отговорите. За резултатите обаче тази плътно покрита завеса ще постигне един единствен ефект – нищо няма да се промени и ще си живеем щастливо в блатото.
И докато министерството тъне в тайни и загадки, обяснявайки старателно, че всичко е в името на децата, във форума на bg-mamma стана ясно, че само там има истинска грижа за подрастващите. В деня, когато беше изпита по математика, на скайпа ми приятел от друг град пусна изведнъж съобщение с аритметичен израз и помоли спешно да го реша. Мигом потърсих помощ от специалист и изпратих решението. Тъй като всичко беше светкавично, не успях дори да попитам защо му е на този мой приятел точно това и точно сега, а не си гледа работата в офиса. Дни по-късно всичко стана ясно. Докато децата от седми клас са решавали задачите за външното оценяване и прием в гимназиите, родителите им са правили същото на домашни и служебни компютри. Всичко това вървяло на платформата в bg-mamma и … пускали със sms отговорите.
Как става това, след като единствено децата би трябвало са имали възможност да видят задачите, а мобилните им телефони евентуално да са прибрани от квесторите? Цялата секретност на просветното министерство бе разбита на парченца. Ето как се случват нещата в 2011-та година.
Активните потребители с приказни имена във форума bg-mamma трепетно чакат часът да удари 9 и децата им да са по местата си в училищата. В диалозите се редуват вълнуващи пожелания за успехи, вълнения за неясното бъдеще и изобщо кипи емоция. Това се случва в раздел „Деца в училищна възраст“, подтема „Седмокласната дружина първа се класира, че и на море замина“, локална дискусия „Седмокласник пътя преполовил, към финала се е устремил“. Стойностите на тази поетичност не бива да се дискутират. В 9,58 ч мама forttuna вече разполага с първата част на теста и го поства във форума. Всички са наясно с трудността на задачите и само след минути и в резултат на дружни усилия всичко е готово – 1-А; 2-Г; 3-Г; 4-Г; 5-А; 6-Б и т.н. Обобщаващо звучи постът на мама mabu „Момичета, за пореден път доказахте, че не е измислено онова, което ще се опре на българската майка!“.
Следва втората част с втория модул. Мама Радост го пуска почти веднага на pdf формат. Там е истинският екшън, тъй като верните отговори изстрелват децата направо в престижно училище. BG-мамите са активни, решават здраво и пускат в нета. Оттам летят sms-и и …
Толкова е елементарно всичко, че само човек без капка познания в техниката не би могъл да се справи. Квестори снимат с мобилни телефони тестовете и ги препращат към някоя от мамите във форума. Децата са въоръжени с по два телефона – единият оставят на катедрата, а другият – на вибрация в джобчето. Така комуникационната верига е създадена и остава само да се дебне удобен момент, за да се ползва „външната памет“.
Миналата година, когато по това време родителите отново се тресяха в кандидат-гимназиално вълнение, в същия този форум потребителките направиха енергийна верига, която да препраща положителни мисли към хлапетата и визуализации на успеха им. Вероятно този метод не е дал съвсем правилни резултати, то през 2011 г. майките са организирали далеч по-прагматичен начин да помогнат на децата си.
Колко bg-майки от Русе са били вързани в тая схема, не е ясно. Може да се види по потребителските профили и да се сравни по оценките на децата, но нали пък всичко е секретно. Ясно е, че в някои русенски училища децата са били сериозни, работили са, учителите са направили всичко и резултатите са достатъчни за първо класиране по първо желание. И без таблиците на министерството и регионалните инспекторати е ясно, че в Математическата и „Любен Каравелов“ изпитът си е протекъл по правилата и там са с най-висок успех. Това вече дори не е интересно. Всъщност кое ли пък е интересно в образованието. Дали пък не е любопитно, че в Сваленик, където училището е средищно, се учат точно четири деца, три от които са изкарали двойки по български? А в Иваново, където от осем деца седем са двойките? При всяко изнасяне на данни за русенските градски училища, лежащи все още на някаква стара слава, следват обвинения към медиите, че им провалят приема, че са зле настроени, че са с тенденциозно лошо отношение и т.н.
Докато в България се правят избори на кажи-речи две години, нищо няма да се промени. Никой няма да тръгне да слива и закрива училища с ясното съзнание, че това няма да му помогне много в събирането на народна любов. Така, в блатото, е съвсем удобно да се раздават и харчат пари по стария начин, да си кретаме както си знаем и да се оправят тези, на които образованието им е проблем. И крачка напред няма да се направи докато на обществото не се предостави пълната информация за успеваемост и разходи на което и да е училище. А родителите да си избират училище както си искат – може по абсурдния държавен план-прием, може по слухове, а не е изключено и на квартален принцип.
Далеч по-интересно за българското общество е, че футболистът Ники Михайлов изневерява на Алисия и то с атрактивната Симона Първанова от телевизия „Планета“. Двамата се виждали тайно от известно време и поддържали страстта си с любовни съобщения, романтични срещи и разговори. Е, това вече е новина!

Posted in Ново 12 years, 3 months ago at 16:17.

40 comments

40 Replies

 1. Родител юни 30th 2011

  Браво !

 2. Както винаги точно и добре написано!

 3. пълни глупости юли 3rd 2011

  Пълни глупости!
  Какви смс-и, какви пет лева?
  Темите за пръв път се публикуваха от Ботевградската математическа гимназия, официално, на сайта им, след като съответната част е приключила.
  Искам да видя гения, който успее да прати чертежа и отговора на геометрична задача от втория модул с смс.
  Изобщо, някой яко е прекалил с коктейлчетата и го тресе конспирацията.

 4. Боже, колко простотия има по този свят, Боже!
  Мила Ася, сериозно те съветвам да се прегледаш.

 5. Госпожо, това сърцераздирателно слово може да роди само болен журналистически мозък!!

 6. Ако ВИНАГИ пишете толкова „точно“ и „добре“, смятайте колко може да Ви се вярва!
  пп. Учтивата форма е по под разбиране, не защото конкретно Вие я заслижавате!

 7. Пълни глупости.Може ли да ми покажеш пост,където пише,че са изпращали отговорите по смс,а не са ги решавали за себе си.Вие „журналистите“(слагам го в кавички,защото ти дори не си истински журналист) имате ужасно развинтено въображение и винаги успявате да изкривите истината.

 8. Тази плаче да бъде осъдена…или пък затворена някъде с меки стени….щото е прекалила с филмите… ! Ахахахаха, ама че болен мозък….не, не вярвам, че си губих времето да чета пошли тъпотии!

 9. робин юли 3rd 2011

  Аз като човек, свикнал да работи с факти, а не с празни приказки, си направих труда да проверя в предишна тема и установих – тестът по БЕЛ е качен в 10, 28. Първите отговори са написани след 11. На децата по това време вече са им прибрани тестовете и се занимават с преразказа.
  На кого и за какво да сме пращали SMS-и?

 10. Нямало да трие мнения!
  ЛУДА!!!

 11. Владимирова юли 3rd 2011

  Прочетох статията с голямо любопитство. Това, което обаче остана за мен загадка, е – кой е „алгоритмичният израз“, който сте получили по скайпа?

 12. Пенчева, вие получавате факсове от Космоса, драга…..Пийте си лекарствата :) )))))))

 13. Даниела Петрова, журналист юли 4th 2011

  Здравей Ася,
  Прочетох статията ти и проследих хронологията на събитията в бг мама. Няма как майките да са пращали SMS-и с отговорите заради разминаване във времето. Няма решение на задачите във втория модул, а само качени отговори. А там се оценява построение, стъпки в решението, рационалност на решението и т.н. Така че на едно дете, написало само отговор, няма да му пишат повече от 2. Не наливай повече жълто в и без това жълтите ни медии. Изтрий тази статия и направи едно журналистическо разследване защо в Иваново има толково двойки – семейна среда, мотивация, училищна среда и пр. Мен са ме учили, че журналистика се прави с проверени факти и включване на различни гледни точки. Което те съветвам и теб да правиш.

 14. Даниела Петрова, журналист юли 4th 2011

  Май няма да ми модерираш посланието. Което не е добре, заради неуважение на различните гледни точки. Което като прибавим към неуважението на фактите, говори за липса на професионализъм.

 15. Родител юли 4th 2011

  От къде измислихте тия простотии не мога да разбера?!

 16. Родител юли 4th 2011

  Не мислите ли ,че ако майките знаеха отговорите, децата им щяха да имат само отлични оценки?А ако си бяхте направила труда да прочетете форумната статистика,щяхте да видите,че не всички деца са с отличници.И не виждам смисъл от хвърлените пари на вятъра за уроци,усилията полагани от децата през цялата година и напрежението, на което бяха подложени всички.След като майките са такива факири ,целият този труд се обезсмисля .А много ми е чудно как майките са подсказвали на изпитите по рисуване и спорт ?Трябва да се срамувате от това ,което сте написала!!!!

 17. пълни глупости юли 4th 2011

  Авторката има развинтено въображение и липса на връзка с главния команден център. Прилича ми на параноя и страх от зелени човечета. Прекомерни количества коктейли ли са причината за тази боза по-горе?
  Много посредствена статия!
  Само положителни коментари ли могат да се постват?!

 18. Родител юли 4th 2011

  Браво на вас!

 19. Letmelive юли 5th 2011

  Г-жо Пенчева,
  трябва да смените дилъра.

 20. УУУУУУУ юли 5th 2011

  Браво !!! Статия, която „Както винаги точно “ и НЕ добре написана!

  Как не те срам да обвиняваш майки, които за разлика от ТЕБ ЯВНО ИМАТ ДЕЦА И са се притеснявали и старали да изкарат отговорите преди МОМН, защото отговорите в него излизат след 14:00 часа, ако НЕ СИ ЗАБЕЛЯЗАЛА.
  Майките от форума СЕ СТАРАХА ДА ИЗКАРАТ ОТГОВОРИТЕ, ЗА ДА МОЖЕ ДАЦАТА ДА ИМАТ ПОНЕ НЯКАКВА БЕГЛА ПРЕДСТАВА ЗА ТОВА, КОЕТО СА НАПРАВИЛИ.Ти явно си най-безчувствена жена, която може да напише нещо такова, защото ако беше изживяла този стрес никога нямаше да пишеш така.
  ЖАЛКО ЗА ТЕБ, ЗАЩОТО МОЖЕ БИ СИ МИСЛИШ, ЧЕ ИМАШ ЧУВСТВО ЗА ХУМОР, АЛА САМО И САМО СЕ ЗАЛЪГВАШ.
  ЯСНО ЗАЩО БЛОГЪТ ТИ НЕ СТРУВА-ЗАЩОТО ИМА САМО ИЗМИСЛИЦИ.

 21. уважаема Даниела Петрова, не пуснах коментара ти просто защото нямах време тези дни. Всеки има право на мнение. Хубаво е и ти да поработиш по темата, а не да висиш по цял ден във великия форум BG-mamma. Приятен и успешен ден!

 22. истински се радвам, че мамите от форума поне за малко са се преместили тук! Жалко, че не се появяват никъде с истинските си имена… Няма как да отговоря на анонимни реплики. Интернет е едно голямо село – доказателство за това е простотията в bg-mamma. Ма много сте докачливи, бе!

 23. Даниела Петрова, журналист юли 6th 2011

  Драга Ася,
  Не вися във форума по цял ден. Бях провокирана, както и ти си била, от обаждане на моя позната майка. Затова проучих фактите. Но от твойта статия не излиза, че човекът, който ти е пратил задачата за решаване, е бил от форума на майките. Простият извод е, че явно N-брой хора са имали достъп до информация, а не само майките от форума. И ти самата си се включила във веригата за „пробив“. Не вярвам на думата „светкавично“. Ти даже не си я решила тази задача, а си търсила специалист, препредавала си решението и накрая не става ясно как и дали е стигнало до някакво дете. Не може да се гледа едностранчиво на нещата и да се прехвърля отговорнстта само на едно място. След като самата ти си се включила в някаква верига.
  П.П. Ако аз бях майка на дете, което е на изпит в този ден и то беше въоръжено с всякаква техника, не бих му пратила отговорите от форума, защото има доста колебания по отношение на верния отговор.
  И да завърша с една мисъл на Орхан Памук: „Стремежът към справедливост често поражда повече злоба в умовете.“ Помисли върху нея.

 24. Драга Даниела, опитах се да ви напиша e-mail, но се оказа, че такъв, какъвто сте посочили, не съществува. Това как да го разбирам? Отново анонимка? И има ли изобщо Даниела Петрова, журналист?

 25. Анна Димитрова юли 7th 2011

  Ако и останалите материали са написани в такъв стил и с подобни глупости…язък за вестника в който уж сте журналистка ….е то днес всеки може да си пише всякакви идиотщинки във всякаква форма… По-голяма глупост не бях чела отдавна!

 26. Анна Димитрова юли 7th 2011

  И ето ме с истинското ми име – какво ли можеш да ми кажеш???? Има хора, които биха се извинили за писанията си, особено, когато са глупост, но не мисля, че случая е такъв….

  Чудно ми е някакво доказателство дали имаш или си плещиш ей тъй от липса на работа….??? (Очаквам отговор тук )

  А относно (цитат) великия форум бг-мамма – там не е за хора като теб, навярно и затова не го харесваш – (намиг) – разбирай ме както искаш.

 27. ДОКАЧЛИВА юли 7th 2011

  Госпожо, етиката на един журналист не позволва квалификации от рода на „простотията в bg-mamma“ и „Ма много сте докачливи, бе!“. Тези изрази твърде много се разминават с езика на обективните журналисти. Желязно правило в тази професия е наличието на минимум два независими и проверени източника. Наистина е необходимо да преосмислите дали трябва наистина да се наричате „журналист“. Нормално е ние майките да скочим, защото сме вложили много емоции, вълнения и не на последно място, много средства, за да подготвим децата си. Само който не е изпитвал вълнения около децата си би могъл да сипе подобни слова. По въпроса за ник-неймовете – лично право на всеки е как ще се нарича в интернет пространството, а и с човек като Вас насреща, който фабрикува „новини“, просто е препоръчително да използваме „приказни имена“. :)

 28. Мелина Танасиу юли 7th 2011

  Уважаема г-жо Пенчева всеки може да сгреши, но вие освен несхватлива се оказахте и доста нагла.
  От нападките ви оставам с впечатление, че имате някакви сметки за уреждане с форум бг-мамма.
  Това само по себе си не е феномен, едни хора наскоро дори опитаха да съдят форума ( е по-скоро неговите собственици) – ако се интересувате в Интернет има коментари…
  но тук темата е друга!
  В Бг-мамма независимо дали Ви харесва уважаема г-жо Пенчева на ден пишат и четат десетки хиляди потребители. Някои теми, като тези за 7-мокласниците разбираемо са на гребена на вълната и поради тази причина са станали обект на интерес дори у персона като вас.
  Това, че вие си имате сметки за уреждане с форума, това че по някаква причина сте „крива на целия свят“ обаче не би трябвало да омаловажава труда на децата на част от хората пишещи там.
  Смея да ви уверя, че лично познавам 6 деца, които изкараха оценки между 5,90 и 6,00 по математика и повярвайте ми в това няма нищо извънземно или смс-но!
  Зад този резултат седи къртовски всекидневен 3 годишен труд!
  И тези деца заслужават едно огромно БРАВО!
  Също както и родителите им, които ги подкрепят и съпортват!
  Те с нищо не са заслужили вашето охулване и оплюване!
  Дай боже повече такива достойни деца, а подобни персони като вас не е зле да се занимават с друг вид дейност.
  Останете си със здраве! Не държа да ми отговаряте, не държа дори да ме забележите – но дължите едно огромно извинение на децата! Ако имате капка достойнство го направете!

 29. Към Анна Димитрова – кой всъщност ви кара да четете каквото и да било? Форумът ви е напълно достатъчен.

  Отново към Анна Димитрова, но за втория й пост – запетаите са важна част от пунктоацията в българския език и все още не са отменени. Това едва ли би могло да е ваша тема във форума. Доказателства, разбира се, имам, но това не е трибуната, пред която е нужно да ги представям.

  На Докачлива – относно етиката на журналиста – препоръчително е да назовеш нещата с истинските им имена, затова и цитатът за „простотията в bg-mamma“ си е направо точен. Чудесно е, че се вълнувате от бъдещето на децата си. Това е нормално за родителството. Вярно, емоцията е предозирана, но вие така си харесвате. Нямам нищо против никнеймовете, но някак фалшиво изглежда мнението ви по този начин. Даже лъха на страх. Всъщност това слабо ме интересува.

  За Мелина Танасиу – изобщо не ми е интересен вашия форум. Той ми беше нужен само като доказателство за схемата, която са ползвали родители и деца. Няма нито едно изречение в статията ми, което да „охулва“ и „оплюва“ когото и да било. Сигурно ще ви е трудно да разберете, но идеята беше да се покаже излишната секретност и мистика, с която са обвити тези изпити и ДЗИ.

 30. Йоана Николова юли 7th 2011

  За протокола: името ми е съвсем реално.

  След няколко уточнения от Ваша страна, Пенчева, истината изгря. Форумът е крив! Банът вероятно е заболял. Или не Ви стиска да пишете там? Защото в този форум „специалистки“ като Вас ги хапват на закуска :)
  Искрен съвет: спрете да бръщолевите. Колкото повече го правите, толкова по-зле става! Не това е начинът да блеснете (освен с простотия, разбира се). Написаното от Вас е твърде жалък опит за сензация, който още по-жалко ще си отиде. Ако бяхте положила и 1/3 от труда на тези деца, от Вас можеше и да излезе нещо.

 31. ДОКАЧЛИВА юли 7th 2011

  Вие сте пример, че дори и с истинското си име, написаното от Вас е неистина. Кой Ви каза, че ник-нейм се слага само, за да се публикува нещо фалшиво или пък страхливо? След като слабо Ви интересува, защо и в статията, и в отговор го отбелязвате, госпожо „журналист“? След като не „оплювате“ и „охулвате“ децата и положения от тях труд, старание и емоции, защо това не намери място в споменатата статия? Защо още там не отбелязахте, че това, за което пишете са някакви изключения, а го определяте като обща практика? И защо „си харесахте“ точно този форум на bg-mamma („изобщо не ми е интересен вашия форум“ са думите Ви)? Нима в необятното интернет пространство, единственото място където са пуснати тестовете, а по-късно и отговорите е този форум? Статията по никакъв начин не визира „излишната секретност и мистика, с която са обвити тези изпити и ДЗИ“, тя е откорвена клевета насочена към децата. Ето защо, сте длъжна да се извините и на децата, и на техните родители. От отговорите и коментарите, които давате, отново лъха на непрофесионализъм. Има много имена в журналистиката, от които можете да почерпите знания за това, как да защитите изложена от теза, как да отговорите на нападки, които смятате за неоснователни, как да се извините по подходящ начин, ако сбъркате и т.н. и т.н.

 32. Мелина Танасиу юли 7th 2011

  Г-жо Пенчева, доказват в съда!
  Вашите драсканици доказват само и единствено, че сте силно разстроена … вие си знаете от какво и защо!
  Нито ми влиза в работата, нито ми е толкова интересно вашето писание, прочетох го и си направих труд да го коментирам само и единствено, защото ВИЕ ЗАСЯГАТЕ ТРУДА НА МОЕТО И НА ОЩЕ ХИЛЯДИ ДЕЦА!
  Просто искам да ви избавя от поредната ви заблуда как видите ли сте разкрили някаква комбинация!
  Такава комбинация уважаема г-жо Пенчева съществува само във вашата и може би в още в няколко подобни на вас глави.
  На всички нас такива комбинации са ни ненужни защото нашите деца се справят сами със своите знания и умения – което искрено пожелавам и на вашето дете ( ако имате такова)!
  Бъдете здрава!

 33. да.... юли 8th 2011

  Боже, защо го приемате толкова лично?Това е мнение, различно от вашето и то не обижда ничии деца, освен министерството на г-н Игнатов. Впрочем ,мили майки , за да сте наясно – в следващите 5 години вашите единствени и скъпоценни деца вече са заложници на Закона за средното образование – помислете по- скоро за това, прочетете закона, помъдрувайте върху него и не си хабете безценната енергия да нищите дребнави лични вини.
  Колкото до сайта бг – мама – според мен има много по- добри начини човек да си губи времето, но пък всички са свободни да го правият както си щат- едни да споделят глупави мнения, други да ги четат! Лошото е, че точно там се срещат посредствеността, глупостта и некомпетентността, което е вредно за българката като цяло и конкретно за българската майка . Но това е мое мнение…..

 34. друга майка юли 8th 2011

  Уважаеми BG мами,никой не очаква да си признаете,че сте „помогнали“ на дечицата си златни,но колкото повече се гневите и пените,толкова повече засилвате убедеността на независимия читател,че точно така са се развили нещата.Факт е,че точно в този форум бяха пуснати и задачите,и отговорите ПРЕДИ края на съответния модул.И ако вие не сте пращали SMSи,то сте способствали други да го направят.Не се дръжте като ощипани госпожици и спрете да бълвате злоба.На това ли учите децата си?Що не се върнете към кротките си разговори за тиквички с ориз и хомеопатия и не си гледате ваканцията?

 35. Дона Илиева юли 8th 2011

  Всеки разумен човек може да види, проследявайки развитието на събитията във времето, че няма как да са пращани есемеси. Това е глупаво и предубедено твърдение. Направете справка и ще видите, че всички обвинения са халосни патрони.
  Ако майките във форума са решавали тестовете и задачите, интересно ми е дали са се справили с преразказа и как са го пращали на децата си.
  Задачите от втория модул не са дадени с решенията, а само с отговорите, което никак, ама никак не е достатъчно. Повярвайте ми като на човек, който е бил проверител.
  Колкото до закона за народната просвете – не плашете никого с него. Той в момента се пише и никой, освен пишештите го, не знае какво ще съдържа.
  Колкото пък до пробива на секретността, самата авторка също е пробивала тази секретност по собствените й признания. Така че в интернет и в реалното пространство е имало доста течове.
  Ако форумките, каквито и да са те, макар че не мога да давам никакви квалификации на непознати хора, са имали някакви конспиративни намерения, нямало е да го правят открито в пространството, а някъде тайничко. Нали?

 36. Даниела Петрова юли 8th 2011

  Драга Ася,
  възможно е пощата ми да не е действаща. Не съм я ползвала отдавна. Ангажирана съм с известна и сериозна медия, което налага, когато изразявам някъде лична позиция, да използвам един от псевдонимите си. Нарича се лоялност.
  Обади ми се жена, която искаше моята медия да се занимае със „скандала“, но скандал не открих и шефовете ми отхвърлиха случая.
  ПП. Не е решаван модул. Проверих.

 37. Даниела Петрова юли 8th 2011

  Да дабавя само. Изтичането на информация си е проблем на МОМН и то трябва да си го реши. Не открихме доказателства за пращани SMS-и и „разбиване на тайната“ само от бг мама. Не са майките великата конспирация на България. Тези тестове са свалени не чрез хакване, а от сайтове на училища.
  На голи твърдения можем да правим само сензации, но не и журналистика.

 38. Науката сърдита юли 8th 2011

  Изводите, госпожо Илиева? Изводите!… Вярно, че в сложна ситуация е подходящ тонът с толерантност към неопределеност, но като проверител от такива изпити – очевидно учител – не разбрахме от Вас ЗА ли сте родителите да бъдат така ангажирани и обсебени от препятствията в израстването на децата си, или пък и Вие, да речем като мен, изпитвате неудобство от тази истерия? Каква е ползата да се правят вторични любителски разследвания, след като с неадекватното си поведение една група възрастни хора вече е създала определено впечатление? Постфактум сега се рационалзират благородните им подбуди от майчина обич – как така заради общото желание да намалят напрежението, което създало министерството с регламент, майките спонтанно решили да саботират намеренията на институцията и да сервират резултатите. Кой е по-по-най! :) Самите те сега си позволяват да излагат на съд „В името на народа“ журналистката и да я обстрелват в залпове заради това, че не е като тях. Даже някои се опитаха поне на два пъти да я жегнат в случай, че тя няма деца?! Това ли е женският финес на интелигентността, BG-мами? BG-mamma ли е еманация на Българската Майка?! Разбира се, че НЕ! Сега не е ли редно Вие да се извините като жени и майки на друга жена и майка, пък била тя и журналистка, която ненавиждате? Но това е групата за подръжка. Така функционира. Така действа в нея психичното заразяване. В някои случаи, като стане по-голяма жегата, се появяват симптоми на оглупяване. Доказателства ли искате? Че нали, ако бяхте в добра мисловна кондиция, първо щяхте да разгледате този сайт или ФБ-профила на pencheva и щяхте да попаднете на жизнерадостните й деца, които не са обременени от родителски невротизъм мама да им диша във врата и да решава собствените им задачки!
  Съжалявам, че „да….“ и „друга майка“ прекъснаха произнасянето на присъдите. Толкова добър материал за изследване на вербалната агресия в Интернет сред анонимни и функциите на груповата принадлежност!…

 39. Драга Даниела Петрова, журналист! Някои неща звучат абсурдно.Като журналист без поща, например…“възможно е пощата ми да не е действаща. Не съм я ползвала отдавна. Ангажирана съм с известна и сериозна медия, което налага, когато изразявам някъде лична позиция, да използвам един от псевдонимите си“. Е, щом се налага да ползваш псевдоними, значи наистина е неудобно положението ти. Коя ли пък да е сериозната медия, ползваща домейн на рециклираща фирма…
  Не можеш да разработиш темата, затова по-добре да обясниш, че няма как да стане, че е несъстоятелна, че гроздето в общи линии все още е кисело..

 40. Йоана Николова юли 9th 2011

  „Виждаш ли колко е глупаво цялото това магьосничество. Цели двайсет години учиш магията, която довежда голи девици в спалнята ти, а накрая си така упоен от живачни пари и толкова си ослепял от четене на стари магьоснически книги, че въобще не можеш да си спомниш какво следва после.“


Вашия коментар